Fairy Tail manga series review (eng&hun)

Hi folks!

It took me around a year to read the whole manga series, Fairy Tail by Hiro Mashima. Most of it was re-read, because back in 2014 I did get quite far in the manga but I stopped reading it. Now that it’s all completed I decided to re-read it from the beginning and I am so glad I did. Now I know that if avid manga readers/anime watchers stumbled upon this review they would probably say that Fairy Tail is not a good manga/anime. I have to agree it has its flaws and I might be blinded by nostalgia from my childhood since I loved it so much back then but I’m not going to be so easy on the series. I’ll try to point out what are its flaws and what I enjoyed it still.

Rating: 3,75/5 stars

For those of you who are not familiar with Fairy Tail, here is a short description: The story takes place in the Kingdom of Fiore. Fairy Tail is a guild of the strongest magicians in Fiore. Our main character, Lucy wants to join the guild and once she does we follow them on their journey.

I’ll style this review a little differently than how I usually go about with my book reviews, since it’s a lot longer and over stretched than a normal book series would be. So I’m going to divide it into two sections: things I did not like and things I liked about the series. So, let’s see what things I did not like first.

Things I did not like:

 • The fanservice. I get that mangakas love including fanservice in their manga series. And it would be fine but I felt like that the nudity went a little too far in here. It didn’t give anything to the story, it was just for the sake of making readers drool over the half naked characters. Especially them going into battles without proper cover up. It got me slightly annoyed by the end of the series.

IMG_E7209

 • Romanticizing toxic love relationship. Now some fans might get angry at this, even if they love other manga series with this type of thing in it. Here we have one particular “relationship” that I find pretty disturbing and yet it’s deemed as cute. It’s not even a spoiler because it’s pretty much all over the internet now. Juvia fell head over heels for Gray, like in 0 seconds. That would be that but she continiously stalks him, tries to get into his pants so to say even though Gray shows no interest and actually says no, on multiple occasions. But it’s deemed cute and is shipped by a whole lot in the fandom. I’m sorry but if someone kept stalking me, I would run far away from them asap.
 • Unrealistic power ups. There were parts where a character would break all their bones and still be able to fight, well, not only fight but win too. At some places it just really felt ridiculous.
 • Lackluster ending. Since the series is quite predictable (which I don’t have much problems with, honestly) I kind of knew what to expect so it was a little lackluster when we got there.

Things I liked:

 • The found family trope. I’m sucker for this trope and I think Fairy Tail has done a great job with it. The way all the Fairy Tail members always stood up for each other and look at each other as family got me dying with feelings.
 • The emphasis on the importance of friends and family. I’ve said it many times that I feel like the media and society puts too big of a role on having romantic relationship, and on how imporant it is to have one thus we overlook the importance of friendships and family. I think Fairy Tail did a great job in emphasising how imporant it is to have friends and family and I wish I saw the same thing being normalised in other books/movies/etc.
 • Humour. I loved the humour in this series so much. Mashima knew exactly when to inject it when it was needed. There were many times when I laughed out loud because it was just so funny.
 • Bringing up important topics. By that I mean the manga brings up things like dealing with PTSD.
 • Enemies to friends trope (to lovers). I know many people like this trope and here it was very much part of the story. Though I did not always agree with it but the mangaka did a very good job building it up.
 • Lucy’s character development. Listen, when I first watched the series when I was like 14? I did not really like Lucy, I don’t know why. Now I could not be more proud of her. She had such a great character development throughout the series. It was worth reading it just for her, honestly.

So this would be my little review of the manga series. I know this is not the best series ever and that there are series out there that do some of these tropes, things better than this one but I still loved it and think that’s the only thing that matters at the end.


Sziasztok!

Körülbelül egy évbe telt mire sikerült kiolvasnom Hiro Mashima Fairy Tail című sorozatát. Nagy része egyébként újraolvasás volt, mivel 2014-ben már sikerült egészen sokáig eljutnom a mangában, de aztán abbahagytam az olvasását. Most, hogy lezáródott a manga gondoltam újra olvasnom az elejétől és nagyon örülök, hogy így tettem. Azok, akik nagy manga olvasók/anime nézők biztosan nem értenek egyet velem, ha megtalálják ezt az értékelést, sokan nem tartják jó mangának/animének a Fairy Tailt. Annyiban egyet kell értenem, hogy vannak hibái és a nosztalgia a gyerekkoromból nagy faktor lehet a pozitívabb értékelésemben, de igyekszem kicsit keményebben kritizálni a sorozatot. Megpróbálok rámutatni a hibáira és arra is, amit nagyon élveztem benne.

Rating: 3,75/5 stars

Azoknak, akik nem ismerik a sorozatot, itt egy rövid leírás: A történet Fiore királyságban játszódik. Fairy Tail pedig Fiore legerősebb varázsló céhe. Főszereplőnk, Lucy, szeretne a céhhez csatlakozni, és miután így is történik őt és a céh tagjait követjük kalandjaik során.

Ezt az értékelést egy kicsit másképp raktam össze, mint egy sima könyvértékelést, főleg mivel ez egy egészen hosszú sorozat, szemben egy-egy könyvvel. Ezért döntöttem amellett, hogy 2 részre osztom ezt az értékelést: azokra a dolgokra, amik nem tetszettek és azokra, amik tetszettek. És akkor lássuk is először, melyek voltak azok a dolgok, amelyek nem tetszettek.

Elemek, amelyek nem tetszettek:

 • A fanservice. Megértem miért szeretnek a mangakák fanservice-t belevinni a sorozataikba, és még rendben is lenne, de itt néhol már túlzásokba esett a meztelenkedéssel. Egyáltalán nem adott hozzá a történethez, azért volt benne, hogy az olvasók csorgassák a nyálukat a karakterekre. Főleg akkor zavart, amikor harcoltak és nem voltak rendesen felöltözve. A sorozat végére egészen idegesített már.

IMG_E7209

 • A mérgező szerelmi szál romantizálása. Na most, erre pár fan biztosan ki fog akadni, de lehet, hogy azok is, akik szeretik az ilyet más manga sorozatokban. Ebben az esetben egy olyan szerelmi szál van, ami szerintem nagyon nyugtalnító számomra, míg mások szerint ez cuki. Ez nem is egy spoiler, mert már mindenhol ott van az interneten, Juvia első látásra beleszeretett Gray-be, ténylegesen 0 másodperc alatt. Ami még rendben is lenne (igaz nem szeretem az insta-szerelmet), de Juvia folyamatosan követi (titokban is) és próbál úgymond bejutni a nadrágjába, annak ellenére, hogy Gray többször tudatja Juvia-val, hogy nem érdekli és többször is nemet mond. De persze mindenki szerint cuki, és mindenki shippeli őket a fandomban. Sajnálom, de ha megtudnám, hogy valaki követ, biztosan a másik irányba futnék.
 • Irreális erő növekedés. Voltak olyan részek, ahol az egyik karakternek konkrétan az összes csontja eltörött és mégis képes volt harcolni, sőt, nem csak harcolni, hanem nyerni is. Emiatt néhol már-már nevetséges volt.
 • Unalmas befejezés. Mivel a sorozat maga egészen kiszámítható (amivel amúgy nincs problémám, de tényleg) számítottam a végkimenetelre, de még így is elég unalmas volt a vége.

Elemek, amelyek tetszettek:

 • Választott család. Imádom, mikor valamelyik sorozatban benne van ez és szerintem Fairy Tail nagyon jól be is mutatja. Az ahogyan az összes Fairy Tail tag folyamatosan ki áll egymás mellett és ahogyan családként kezelik egymást, szinte mindig szíven talált.
 • A barátság és a család fontosságnak hangsúlyozása. Már elég sokszor emlegettem ezt a blogomon, de gyakran érzem azt, hogy a média és a társadalmunk sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít egy szerelmi kapcsolatnak, mint egy baráti vagy akár családi kapcsolatnak, ami által ezek a kapcsolatok a figyelmen kívülre kerülnek. Fairy Tail csodálatos munkát végzett ennek az ellenkezőjének a bemutatásával, hangsúlyozza mennyire fontosak a barátságok és a család és annyira örülnék neki, ha ez lenne a normális más könyvekben/filmekben/stb.
 • Humor. Nagyon imádtam a humort ebben a sorozatban. Mashima nagyon jól érezte hova kell beiktatni, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Rengeteg alkalommal hangosan felnevettem rajta annyira vicces volt.
 • Fontos témákról beszél. Ezzel azt értem, hogy a manga olyan dolgokat is felhozott, mint PTSD (poszttraumás stressz zavar).
 • Ellenségekből barátok (és szerelmesek). Tudom, hogy nagyon sokan szeretik, amikor a történetben az ellenségekből barátok lesznek. Mondjuk nem minden alkalommal értettem egyet a mangakával, mégis úgy gondolom nagyon jól oldotta meg.
 • Lucy karakterfejlődése. Amikor először néztem a sorozatot, nem igazán kedveltem Lucy-t (14 lehettem kb?). Most viszont imádom és nem is lehetnék rá büszkébb. Annyira csodás karakterfejlődése volt a sorozat végéig! Már csak miatta érdemes volt elolvasnom a sorozatot, őszintén.

Szóval ez lenne a rövid kis értékelésem a manga sorozatról. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem a legjobb sorozat, ami létezik, és vannak olyan témák, amiket más sorozatok jobban oldottak meg, de én így is szerettem és azt hiszem ez az egyetlen dolog, ami igazán számít.

8 thoughts on “Fairy Tail manga series review (eng&hun)

 1. Aaaah enemies to friends/lovers is one of my favourite tropes 🙂 This sounds really interesting though if I were to read it I would take the more negative points on board so that I’m aware of them going into it.

  Liked by 1 person

 2. its funny how our opinions change, death note was one my intros to anime and i adored misa amane bc goth gf!! but i rewatched it last year and i didnt love her as much and just generally felt bad for herpoor writing ;; she deserved better

  Liked by 1 person

 3. I’m not a huge fan on the enemies to lovers trope. Tried to watch the anime a few years ago but realised it wasn’t for me, so glad you enjoyed the manga though! It’s lovely rereading things and feeling nostalgic 😊

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s