City of Ghosts by Victoria Schwab review (eng&hun) | spoiler free

Hi folks!

Isn’t it nice that I’m finally back with more reviews? It definitely feels nice for me. I missed writing reviews but March hasn’t been the best month for that. City of Ghosts was a book I included in my TBR for this year and Sarah was so lovely that she got a copy for me, I cannot be grateful enough for that! I adore reading middle-grade books, somehow they give me so much joy, much more than YA or adult ever will be able and I’m so happy I got around reading this book.

Rating: 5 stars

Processed with VSCO with se3 preset

The book is about Cassidy Blake, whose best friend is a ghost. Her parents are writers who actually write books about real haunted places. One day they get the chance to film a show for their books and thus they all travel to Edinburgh, Scotland. In Scotland, Cass is surrounded by ghosts, not all of them friendly. Then she meets Lara, a girl who can also see the dead. But Lara tells Cassidy that as an In-betweener, their job is to send ghosts permanently beyond the Veil. Cassidy’s powers will draw her into an epic fight through the worlds of the living and the dead, in order to save herself.

I’ve read many reviews that did not like this book, mainly because they did not know this was a middle-grade book. Many people who review books don’t seem to enjoy middle-grade books but I really love them. They give me this sense of adventure that not one YA could give me lately. I find them very pure in the sense they focus more on friendships rather than romantic relationships and I guess that’s another big factor why I love them. This book is no exception. It kind of reminds me of my love for Anna Dressed in Blood by Kendare Blake. Both books focus on ghost hunters though they are wildly different in their stories. Yet both had this eerie atmosphere throughout the story, which I very much enjoy (even though I’m not a horror fan, I really like to have the eerie atmosphere in books). I adore Victoria Schwab’s writing and she, again, did an exceptional job here too. Also, if you are into middle-grade and were/are a Harry Potter fan, I definitely recommend this, just for the amount of HP reference there is in here. It made me fangirl so hard, I had the time of my life reading this book honestly. If you love history I definitely recommend this one, she did a great job in weaving it into this book, which I always very much love.

The other thing I really enjoyed about this book was Cassidy’s and Jacob’s friendship. Their dynamic is so great to read about, I love how they bicker but also they know each other so well and that they always got each other’s back. I feel like this is something that YA lacks, and something that middle-grade does well. I wish I could see more friendship like theirs in YA too.

It’s a short book and I saw people complaining that it was too short or too rushed but we are talking about a middle-grade book, those don’t tend to be long or have streched out plot in just one book. I think Schwab did exceptionally well here and I cannot wait to read the next book in the series!


Sziasztok!

Hát nem csodás, hogy újra értékeléseket tudok nektek hozni? Számomra mindenképp az. Nagyon hiányzott már, hogy értékeléseket írjak, de március nem igazán volt a legjobb hónap számomra. City of Ghosts rajta volt a 2019-es listámon és Sarah volt olyan kedves, hogy elküldött nekem egy példányt. Elmondhatatlanul hálás vagyok érte. Nagyon szeretek ilyen gyerek könyveket olvasni, annyira feltudnak villanyozni, amire a YA és a felnőtt könyvek nem képesek, szóval nagyon örülök, hogy végre sikerült elolvasnom ezt a könyvet.

Értékelés: 5 csillag

A könyv főszereplője Cassidy Blake, akinek a legjobb barátja egy szellem. A szülei írók, akik igazi kísértet járta helyekről írnak. Egy nap lehetőséget kapnak egy sorozat forgatására és így utaznak el Skóciába, Edinburgh-be. Skóciában Cass körül van véve szellemekkel és nem mindegyikük barátságos. Találkozik Larával, aki szintén képes látni a halottak szellemeit. De Lara szerint, mint olyan, aki áttud járni a két világ között, az ő feladatuk a szellemeket tovább küldeni. Cassidy képességeinek köszönhetően egy epikus küzdelemben találja magát, ami kiterjed az élők és a halottak világára is, annak érdekében, hogy megmentse a saját életét.

Sok olyan értékelést olvastam, amelyek nem voltak túl pozitívak a könyvvel kapcsolatban, de ez főleg azért volt, mert az olvasó nem volt vele tisztában, hogy ez egy gyerek könyv. Ezek az olvasók általánosságban nem szeretnek ilyen gyerekkönyveket olvasni, de én személy szerint nagyon szeretek ilyeneket olvasni. Ezek általában olyan érzést adnak, amire a YA mostanság nem igazán képes. Ezek a könyvek általánosságban egy ártatlan hangulatot sugároznak és főleg a barátságokra koncentrálnak a szerelmi szálak helyett és szerintem ez is nagy szerepet játszik abban, hogy miért szeretek ilyen gyerek könyveket olvasni. Ez a könyv sem kivétel. Egy kicsit emlékeztet Kendare Blake, Vérbe öltözött Anna című könyvére. Mindkét könyv szellem vadászokra fókuszál, igaz történetükben teljesen mások. Viszont mindkét könyvnek meg van ez a kísérteties hangulata, amit nagyon is szeretek (igaz még sem vagyok egy horror rajongó, de valamiért az ilyen könyvekben nagyon szeretem a kísérteties hangulatot). Nagyon imádom Victoria Schwab írásstílusát, és itt is hihetetlenül jó munkát végzett. Emellett, ha szeretitek az ilyen gyerek könyveket és a Harry Pottert, akkor mindenképp ajánlom ezt a könyvet. Már csak azért is, mert rengeteg utalás volt benne a Harry Potter könyvekre és ez még inkább boldoggá tett, ahogy olvastam. És ha szeretitek ha a helyi történelem bele van szőve a könyvbe, akkor mindenképp ajánlom, én nagyon szeretem és Schwab nagyon szépen hozta ezt ebben a könyvben.

A másik dolog, ami nagyon tetszett ebben a könyvben Cassidy és Jacob barátsága volt. A barátságuk dinamikájáról nagyon jó volt olvasni, tetszett mennyit csipkelődtek egymással, de nagyon jól ismerik egymást és mindig kiálltak egymás mellett. Az az érzésem támadt olvasás közben, hogy ez az a dolog, ami hiányzik a YA könyvekből és amit a gyerekkönyvek viszont nagyon jól csinálnak. Nagyon jó lenne több ilyen barátságot látni a YA könyvekben is.

Ez egy egészen rövid könyv és láttam, mennyien panaszkodtak emiatt, hogy túl rövid, túl elkapkodott, de észben kell tartani, hogy ez egy gyerek könyv, amik amúgy sem szoktak hosszúak lenni, esetleg több könyvön keresztül oldják meg az egész történetet. Szerintem Schwab hihetetlen munkát végzett ezzel a könyvvel és alig várom a következő kötetet!

13 thoughts on “City of Ghosts by Victoria Schwab review (eng&hun) | spoiler free

  1. It’s so great to read about someone who loves MG for the same reasons as I do – I genuinely think I’m starting to prefer MG over YA books so it’s really nice knowing someone else is as into it as I am. This book is on my shelves but I’ve not read it yet, though I’m super excited about it.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s