The Hazel Wood by Melissa Albert review (eng&hun) | spoiler free

Hi folks!

This is a much belated review. I got quite busy and I was in a blogging slump so I had a little trouble with writting up reviews. But I’m finally back! I bought this book during a Hungarian bookish event for a good discount. I wasn’t even planning to get it but I’m quite glad I did. I saw some people go harsh on it but to me it was quite a page turner and while I acknowledge the problems with the book I still quite enjoyed reading it!

Rating: 4/5 stars

Trigger warning: blood, abelism

Processed with VSCO with a5 preset

So in the story we follow Alice and her mother. They travel a lot around, seemingly running from something. Alice’s grandmother is a famous writer, who wrote a book with pitch-dark fairy tales, dies alone on her estate, The Hazel Wood. Shortly after that her mother gets kidnapped by a figure who claims to come from the Hinterland, the cruel supernatural world where her grandmother’s stories are set. The only thing there is for her is a note that says “Stay away from the Hazel Wood”. With no other choice Alice has to ally with her classmate, Ellery Finch, who is a devoted fan of her grandmother’s book. Together they set on the journey to get Alice’s mother back.

The writing was really great, for the first half of the story got me off of my feet, I was flying through it. It gave me the chills, it kind of felt like an urban fantasy-crime book with the investigation and I ate it up. It literally felt so spooky and all that I had to force myself not to read it during the night or I knew I wouldn’t have slept. However, the second half of the book got a little… Weird. It felt a bit all over the place. I was still hooked on the story and if it wasn’t for me being busy with work I would have finished it so much faster. In the second half more fantasy elements got brought into the story and I think that could have been done better. It felt like there was a sharp cut between the first and the second half of the book.

Characters. Now, we have two characters we get to know better. I think the side characters aren’t really that flashed out, which is a pitty. Regarding Alice though… I’ve read other reviews, to help gather my thoughts and so many are negative towards Alice. Some with reason, other less so. All I could think about that if Alice was a male character readers would totally love her a lot. However, we have a female protagonist, that is set up to be sort of unlikeable. She is bratty, she has short temper, hurts people around her, yet she wants to keep them safe deep down and just needs love and a safe space. Sounds familiar? We have tons of male protagonists like her and they are usually well liked. I won’t excuse her treating Finch, the only black character, the way she did. Nor her ableism, I’m just saying it’s funny how fast people jump on the bandwagon hating her when they love male characters like her. In general I didn’t mind Alice, she was the main character the story needed. (Still those two elements I mentioned up there are not excused). I liked Finch, he toned down the sharpness Alice brought into the story and he was quite a pleasant character to read about.

One thing I really, really appreciated about the book was the fact that there was no romance (or barely any, if there was it might have gone over my head really). The story didn’t need and thank the skies the author did not put in any. That might pay a role in me enjoying this book this much too.

In all, yes there are problematic elements in the book that needs to be called out, but I still enjoyed it quite a lot and from now on I’ll definitely be looking out for more books by Melissa Albert.

I know it’s been long since I brought a song with the book but I kept thinking of the music video of my favourite VIXX song. It just matches the mood of the book so well!


Sziasztok!

Ez egy igen csak megkésett értékelés. Az utóbbi hetekben egészen elfoglalt voltam, ami mellett még egy blog slump-ba is kerültem, szóval kicsit nehezemre esett értékeléseket írni. De végre visszatértem! A Könyvhéten sikerült beszereznem ezt a könyvet, ami amúgy nem volt tervben, de egyáltalán nem bánom, hogy beszereztem, méghozzá kaptam kedvezményt is. Néztem az értékeléseket, és jó páran nagyon kemények voltak a könyvvel kapcsolatban, és persze látom is a problémákat a könyvvel, de számomra mégis szinte letehetetlen volt és emiatt nagyon élveztem az olvasását.

Értékelés: 4/5 csillag

A történetben Alice és az anyukája áll a középpontban. Nagyon sokat utaznak, látszólag azért, mert menekülnek valami elől. Alice nagymamája egy híres író, aki egy elég sötét mesés kötetet írt, egyedül hal meg a birtokán, a Hazel Wood-on. Nem sokkal később az anyukáját elrabolják, olyanok, akik azt állítják, hogy a Hinterland-ből jöttek, egy kegyetlen természetfölötti világból, a nagyanyja történeteinek a világából. Az egyetlen dolog, amit hagytak neki, egy üzenet: “Maradj távol a Hazel Wood-tól”. Mivel nincs más lehetősége Alice összeáll az egyik osztálytársával, Ellery Finch-csel, aki egy elkötelezett rajongója a nagyanyja könyvének. Együtt elindulnak, hogy kiszabadítsák Alice édesanyját.

Az írásstílus nagyon tetszett, a könyv első fele teljesen levett a lábamról, szinte végig repültem rajta. Teljesen kirázott a hideg, ahogy olvastam a történetet, és leginkább ilyen  urban fantasy-krimi könyv érzését keltette bennem, főleg a nyomozással és emiatt szinte felfaltam a könyvet. Annyira kirázott tőle a hideg, hogy rá kellett vennem magam, hogy éjszaka ne olvassam, mert tudtam, hogy nem tudtam volna aludni utána. Azonban, a könyv második fele már.. elég furcsa volt. Egy kicsit össze-visszásnak érződött. Ennek ellenére még mindig teljesen lekötött a történet, és ha nem lettem volna munkával elfoglalva, akkor sokkal gyorsabban elolvastam volna. A könyv második felében már nagyobb hangsúlyt kaptak a fantasy elemek és szerintem ezt sokkal jobban is kilehetett volna vitelezni. Kicsit olyan volt, mintha lett volna egy éles vágás az első és a második fele között a könyvnek.

Karakterek. Na már most, van két karakterünk, akiket jobban megismerünk, viszont szerintem a mellékszereplők nem igazán lettek kidolgozva, ami elég szomorú. Ami Alice-t illeti… Olvastam egy pár másik értékelést, hogy összeszedhessem a gondolataimat a könyvről és sok elég negatívak voltak Alice irányába. Sok egyébként okkal, de vannak olyanok, akik kevésbé. Folyton csak arra tudtam gondolni, hogy ha Alice fiú lenne, akkor biztosan imádnák az olvasók. De egy női főszereplőnk van, aki egy nehezen kedvelhető karakternek lett felállítva. Alapvetően egy nagyszájú, türelmetlen karakter, aki akarva-akaratlanul bántja a közelében lévő embereket, viszont szeretné őket biztonságba tudni és összességében csak szeretetre és egy biztonságot jelentő helyre lenne szüksége. Ismerős? Rengeteg ilyen férfi főszereplőnk van, akiket általánosságban nagyon szeretnek az olvasók. Persze nem megbocsátható, ahogy Alice Finch-el bánt, az egyetlen fekete karakterrel. Se a diszkriminációját az egyik sérült karakter felé, viszont vicces mennyire gyorsan elkezdik az emberek őt utálni, mikor egy ugyanilyen férfi karaktert nagyon szeretnek. Alapvetően én nem utáltam Alice-t, szerintem ő pontosan az a főszereplő, amire ennek a történetnek szüksége volt (persze ez még mindig nem bocsátja meg a fentebb említett két problémásabb elemet). Finch-et egészen kedveltem, ő valahogy kiegyenlítette Alice érdességét a történetben és egy egészen kellemes karakter volt, akiről olvashattunk.

Volt egy dolog, aminek nagyon, nagyon örültem, a tény, hogy nem volt benne szerelmi szál (vagy nagyon kevés, de ha volt is azt nem vettem észre). A történetnek nem volt szüksége egyre és szerencsére az írónő nem rakott bele egyet sem. Meglehet, ez is közrejátszik abban,hogy ennyire tetszett a könyv.

Összességében, igen vannak problematikus elemei a könyvnek, amikről kell beszélni, de ennek ellenére nagyon élveztem az olvasását és ezek után biztosan szemmel fogom tartani Melissa Albert jövőbeli könyveit.

Tudom már egészen régen volt, hogy hoztam egy számot az adott könyvhöz, de egyszerűen nem tudtam kiverni ezt a számot, ahogy olvastam a könyvet. A kedvenc VIXX számom klipje egyszerűen remekül passzol a könyv hangulatához!

12 thoughts on “The Hazel Wood by Melissa Albert review (eng&hun) | spoiler free

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s