Ready Player One by Ernest Cline review (eng&hun) | spoiler free

Hi folks!

I’m back again with another review! This time with a book that is going to be a movie as well this year: Ready Player One by Ernest Cline. I have to say I did watch reviews before picking this book up. And I wasn’t sure if I wanted to pick it up but when I was in Paris I went to Shakespeare & Company and decided to buy it.

Rating: 4 stars

In the story we follow Wade, a teenage boy living in a post apocaliptic world that is so terrible where the only real escape people can have is in OASIS, a virtual reality. The creator of the OASIS dies but hides an easter egg and the one who finds it will inherit everything, including the OASIS and the creator’s money. Of course a big race starts for it and in it all we have Wade who seems to be the one who is the first to find the first key.

This is basically it, beside the gaming you get a bunch of 80s references. Which would have been fine with me but at times it was rather overwhelming, especially when you are not familiar with all, like I am. The writing was good, it kept me engaged with the story. But I kept having this thought that these teens literally barely or never left their rooms? Like if you think about it we just followed people that in our world would totally be shamed as geeks and all. I don’t really have much more to say, the world building was nice but as I mentioned the 80s references could be overwhelming at times.

The characters were okay. I mean we do see some character development with Wade, but he pretty much stays the same as we got to know him in the first half of the book. Art3mis is that typical manic pixie dream girl, all perfect in the guys’ eyes, everyone is in love with her, she is just perfect in every way and wow she is a girl and also a geek!! Like girls can’t really be interested in nerdy things? I think my favourite was Aech out of all the characters really.

The romance did feel quite insta-lovey, but I tried to remind myself that Wade had a crush on Art3mis way before they actually started to talk. Though I found it ridiculous how he thought just because they talk a lot they are already in love with one another. Maybe it’s my not-romance-centered brain that cannot understand how that logic really works but okay.

One thing I got brought to my attention with a random tweet on Twitter that I came across, before writing this review and that is: this book has transphobic elements in it. There was a part where Wade kept asking Art3mis if she was really a girl, implying that she isn’t a girl if she was trans.

img_0084

In all, I flew through this book, it was quite enjoyable, but it didn’t blow me away, nor did I think it was the best thing ever. I am curious though how the movie will turn out so I’m definitely happy that I ended up reading the book.

And here is a song for the book! Video Game by Boys Republic.


Sziasztok!

Hoztam nektem megint egy értékelést! Most egy olyan könyvét hoztam, amiből nem sokára filmet is láthatunk: Ernest Cline Ready Player One című könyve. Nézegettem értékeléseket, mielőtt elolvastam volna a könyvet, és nem voltam benne teljesen biztos, hogy el akarnám olvasni, de mivel Párizsban meglátogattuk a Shakespeare & Company könyvesboltot és ott megláttam gondoltam miért is ne venném meg ha már úgyis látunk belőle filmet idén.

Értékelés: 4 csillag

A történet középpontjában Wade, egy tini srác van, aki egy poszt apokaliptikus világban él, ami annyira szörnyű, hogy az egyetlen “menekülési” lehetősége az embereknek egy virtuális világ, amit OASIS-nek hívnak. Az OASIS feltalálója meg hal, de halála előtt elrejtett egy úgynevezett Easter Egg-et, húsvétit tojást, amit ha az egyik OASIS felhasználó megtalál megörökli a teljes uralmat az OASIS felett, és a feltaláló összes pénzét is. Természetesen egy hatalmas verseny kerekedik ki az egészből és itt találkozunk Wade-del, aki az első, aki megtalálja az első kulcsot.

És konkrétan ez a könyv, a számítógépes játék mellett van egy csomó utalás a 80-as évek popkultúrájára. Ami egyébként rendben is lett volna, viszont pont az volt a gondom, hogy egy csomót nem ismertem, így néha kicsit túl sok volt. Persze ha az ember tisztában van ezekkel, akkor biztosan nem zavarja, de sajnos az én esetben egy kicsit zavaró tudott lenni. Az írás stílus tetszett, igazán meg ragadott és nehezen tudtam lerakni a könyvet. Viszont, ahogy olvastam folyamatosan azon gondolkodtam, hogy lénylegében olyan tinikről olvasunk akik, szinte soha vagy soha nem hagyják el a szobáikat. Ha ebbe jobban belegondolunk a mi világunkban az ilyeneket totálisan kiközösítenék és gyíknak titulálnák. Igazából más mondani valóm nagyon nincs a könyvről, a világfelépítése tetszett, és ahogy fentebb említettem a sok utalás a 80-as évekre egy kicsit sok volt időnként.

A karakterek rendben voltak. Láthattunk némi karakter fejlődést Wade esetében, de véleményem szerint végig olyan, amilyennek megismertük a könyv első felében. Art3mis a tipikus férfiak álom nője, tökéletes, ahogyan ők tökéletesnek gondolnak egy nőt. Meg hát persze nerd a csaj, szóval tényleg egy valóra vált álom! Mintha a lányok nem szeretnék a nerdy dolgokat… Na mindegy. Kedvencem egyébként az összes karakter közül Aech volt.

A szerelmi szál egy kissé instant szerelemnek hatott, de próbáltam emlékeztetni magam, hogy Wade már bele volt zúgva Art3mis-be mielőtt elkezdtek beszélgetni. De elég viccesnek találtam, hogy csak mert sokat beszélgettek Wade rögtön azt gondolta, hogy a csaj is szerelmes belé. Lehet, hogy az én nem szerelem-központú agyammal van a probléma és ezért nem tudom megérteni az ilyen szituációkat.

Van egy dolog, amit véletlenül találtam meg Twitteren a könyvvel kapcsolatban, mielőtt megírtam volna az értékelést: a könyvben van egy rész, ami erősen transzfióbiás. Ez az egyik olyan részben található meg ahol Wade beszélget Art3mis-szel és folyton arról kérdezi, hogy lány-e, azt sugallva, hogy ha transznemű akkor nem igazi lány.

img_0084

Összességében végig repültem a könyvön, egy egészen kellemes olvasmány volt, de nem vett le annyira a lábamról, és nem volt a legeslegjobb dolog, amit valaha is olvastam. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a film és azért örülök, hogy úgy döntöttem elolvasom a könyvet.

És a választott számom ehhez a könyvhöz nem más, mint a Video Game a Boy Republic-tól.

Advertisement

18 thoughts on “Ready Player One by Ernest Cline review (eng&hun) | spoiler free

 1. I read this a few months back and I quite liked it too. I grew through the 80s (well, it was the 90s already, but since I don’t live in the US, all the 80s stuff got to us a few years later), so I actually managed to keep up with a lot of references, but I certainly missed a lot as well, like you say, it’s way too much information.
  I liked the parts you liked as well, so I have a feeling we are very alike in what we look for in a book. I also wans’t a fan of the romance, it felt too quick and too teenagy, so, it wasn’t my type of romance. And Aech… was the best of all the characters indeed. Can’t wait to go see the movie.

  Liked by 1 person

  1. I was born in 1994 so I know more about the 90s stuff than the 80s though I knew some too, mainly music thanks to my brother because he listens to a lot of 80s music. And some movies. But it definitely was way too much information, especially when there was more things mentioned in a short amount of time.
   Awww I’m glad you feel this way, I usually don’t look for romance in books, there are exceptations but more often than not it only annoys me. And here it really felt just like how you said. Aech seriously is the best character out of the all, I wish we could have gotten more from him. Me too! Though from the trailer I think it’s gonna be quite different from the book.

   Liked by 1 person

 2. I’ve heard so much hype on this movie and I also heard the Transphobic part too. I have a family member who loves this book and wants to watch the movie and I’m like ahh???? I heard the audiobook and never finished lol. Great review💕💕

  Liked by 2 people

  1. I was hesitant to go into it, but the movie sounds interesting so I gave it a shot and it wasn’t that bad of a shot. Though it’s sci-fi, which is not for everyone so I can understand why you feel this way about it! 🙂 Thank you, Lori! ❤

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s