Let’s Talk About Love by Claire Kann review (eng&hun) | spoiler free

Hi folks!

Finally I had time to sit down and write down my thoughts about this wonder that is Let’s Talk About Love. But first I want to say a huge thank you to Mars for holding the giveaway for the book. You can find them on Twitter, follow them, they are pretty rad! Anyhow I’m not really a temporary reader, in fact I barely read any temporary books but I can say that I really damn loved this book, it became my favourite. It’s everything I’ve ever wanted from a contemporary novel. So without anything further do let’s get into the review!

Rating: 5/5 stars

61ec69c1-0413-4fdb-8e98-676ce6bf99c7

In the book we follow Alice, a black teen who at the beginning of the book just got bumped by her girlfriend. She decides then that dating is not for her and she is done with it but then she meets Takumi and she cannot stop about him. The two quickly become close friends and Alice needs to decide if she wants to risk this friendship for a love that might not be reciprocated.

This book is hella cute. Asexual representation!!! I think this book found me at the right time in my life. I recently came out (sort of, not to everyone but yeah) as someone on the ace spectrum. I think I still can say that I am scared of talking about it, especially so that other people (everyone that is not asexual) hardly seem to understand that I don’t care about sex, or want sex in general. So this book, it was just everything to me. It very damn clearly speaks of the struggles of being asexual, both on how the world thinks of it and how an aseuxal person deals with it. I mean, to me it was everything I’ve felt written down on paper. I had so much connection with Alice too, her parents wanted her to go to law school, my parents wanted me to go to law school as well. But both of us want a more creative job/ are passionate about artistic things. But I’m already gushing about the book.

I loved the writing, it was easy to read and kept me reading the book, the humour that was present never failed to make me at least smile. Even when I was in public, I couldn’t stop smiling to myself. The plot is basically what the the blurb says, it’s Alice’s coming to term with her feelings for Takumi and her sexuality. I love how the book is very straighforward about ace phobia, shows it as it is and how hard it makes to Alice to come out over and over again. Right off the bat we meet how people normally take on on asexuality, they assume that just because one doesn’t desire sex they can’t love “properly”. The best thing is that at the end Alice gets her happily ever after. She does make mistakes, but in the end they get solved so to say and we get the happy ending.

As I mentioned I had many things I related to with Alice. I just loved how she had a bubbly personality and it was showed how she has internal struggles. I think many people don’t believe that a person who has a positive vibe in general can struggle. The book did a good job with normalising going to a theraphy. Usually when people say they go to a psychologist they assume there is something wrong with the person but here it wasn’t the case. I loved how Alice’s friendship worked with Feenie and Ryan. But also show how hard it can be to be in a three way friendship. And of course I adored her friendship/ relationship with Takumi. We do see him as a perfect person, mainly because we see him through Alice’s eyes but I loved how understanding he was, how he treated Alice. Plus he does photography (as someone who wants to be a photographer I appreciated that part a lot). Where can I get my Takumi?

As I mentioned above, it’s everything I want from romance books aside of the asexual, biromantic representation. I will definitely reread this book and watch out for anything that the author will publish from now on!

The song I chose for this book is from a kdrama (one that I hasn’t seen since I don’t really watch kdramas but from what I know the romance is really cute so I felt it would fit?) is Permeater by Lee Hae In.


Sziasztok!

Végre volt időm leülni és leírni a gondolataimat erről a csodáról, amit Let’s Talk About Love-nak hívnak. De először is szeretnék egy nagy köszönetet mondani Mars-nak, aki a nyereményjátékot csinálta, amin megnyertem a könyvet. Őt Twitter-en megtalálhatjátok és ajánlom, hogy kövessétek, mert nagyon jó fej! Szóval, nem vagyok egy nagy romantikus könyv olvasó, szerintem akik figyelemmel követnek egy ideje, azok már tudják ezt, de nagyon megszerettem ezt a könyvet, annyira, hogy rögtön a kedvenceim közé is került. Számomra ilyen egy jó romantikus könyv! Na de nézzük is az értékelést!

Értékelés: 5/5 csillag

A könyvben Alicet követjük, egy fekete tini, akivel rögtön a könyv elején szakít a barátnője. Emiatt eldönti, hogy a párkapcsolatok nem neki valóak és nem akar semmit velük, addig amíg nem találkozik Takumival, és nem tud nem gondolni rá. Gyorsan szoros barátságot kötnek és Alicenek el kell döntenie, hogy érdemes-e feladnia a barátságot egy olyan szerelemért, amit talán nem is viszonoznak.

Ez a könyv nagyon cuki! És a főszereplő aszexuális!! Azt hiszem pont akkor került hozzám ez a könyv, amikor kellett. Nem rég coming out-oltam, mint aszexuális (mármint valamennyire, nem mindenkinek, de na..) vagy legalábbis, mint valaki azon a spektrumon. Még mindig félek kicsit erről beszélni, főleg mivel mások (mindenki aki nem aszexuális) nehezen érti meg, hogy vannak olyanok, akiket nem érdekel a szex vagy nem kívánja egyáltalán. Szóval ez a könyv a mindenem jelenleg. Nagyon nyíltan beszél arról, hogy milyen nehézségekbe ütközik az, aki aszexuális, mind abban az értelemben, hogy a világ hogyan fogadja és abban, hogy hogyan birkózik meg maga ezzel. Szóval számomra tényleg sokat jelent ez a könyv, minden amit érzek ezzel a témával kapcsolatban le volt írva papírra. Emellett teljességgel együtt éreztem Alice-szel, az ő szülei is jogra akarták őt küldeni, és az enyémeknek is ez volta a terve számomra. De mindketten inkább valami kreatívabb munkában tudnánk magunkat elképzelni, és szeretjük nagyon a művészibb dolgokat. De már most ömlengek a könyvről..

Nagyon tetszett az írásstílus, könnyed volt és gyorsan lehetett olvasni miatta a könyvet. A humor annyira jó volt benne, hogy mikor nyilvános helyen olvastam a könyvet, még akkor se bírtam ki, hogy ne mosolyogjak rajta. A cselekmény lényegében annyi, amit a fülszöveg leír; Alice megbékélése a saját érzelmeivel Takumi és a szexualitása iránt. Nagyon imádom mennyire őszinte a könyv az ace fóbiával kapcsolatban, és megmutatja, hogy emiatt milyen nehéz Alice-nek újra meg újra coming out-olnia. Már rögtön az elején azzal találkozunk, hogyan reagálnak erre az emberek általánosságban; csak azért mert valaki nem akar szexet akkor már nem is tudja szeretni a másikat “rendesen”. A legjobb dolog az egészben pedig, Alice happy end-je. Ő is követ el hibákat, de a végén minden a helyére kerül és ténylegesen megkapjuk a happy end-et.

Ahogy azt már fentebb is említettem sok dolog volt, ami Alice-ben és bennem közös volt. Nagyon tetszett, hogy milyen könnyed a személyisége, és mellette hogyan mutatta meg az írónő, hogy igen is vannak gondjai neki is. Mivel szerintem egy egészen nagy tévhit a köztudatban, hogy aki boldognak tűnik, annak biztosan nincs semmi gondja. Emellett a könyv nagyon jó munkát végzett abban, hogy megmutassa mennyire normális terápiára járni pszichológushoz. Általában ha az ember elmondja másoknak ezt akkor rögtön azt hiszik nagy a baj.  Hál’ istennek itt nem ez volt a helyzet. Nagyon szerettem még Alice barátságát Feenie-vel és Ryan-nel. És azt is hogyan mutatta be, hogy nehéz egy három fős baráti társaság tagja lenni. És persze imádtam a barátságát/kapcsolatát Takumival. Mondjuk egészen tökéletesnek látjuk az ő karakterét, mivel Alice szemén keresztül ismerjük meg, de ennek ellenére nagyon tetszett, hogy mennyire megértő és ahogyan bánt Alice-szel. Plusz fotózik (ami nálam, aki fotós szeretne lenni, nagyon nagyon bejött)  Hol kaphatok egy Takumit?

Ahogy fent említettem, ebben a könyvben tényleg minden megvan, amit egy romantikus könyvtől én valaha is szeretnék, amellett, hogy csodálatos aszexuális, biromantikus reprezentáció van a könyvben. Szerintem mindenképp újra fogom olvasni és figyelemmel fogom kísérni az írónő munkásságát ezentúl.

A szám, amit ehhez a könyvhöz választottam egy kdrámából van (amit még nem láttam mivel nem nézek kdrámákat, de amit eddig láttam belőle a szerelmi szál nagyon cuki és úgy gondoltam ezzel is passzolna a könyvhöz) nem más, mint Permeater Lee Hae In-től.

22 thoughts on “Let’s Talk About Love by Claire Kann review (eng&hun) | spoiler free

 1. the way you describe this book makes me so ready to read it, I’m one hundred percent prepared for asexuality rep. there is not enough in this world and it’s so important to me!!! ❤

  Liked by 1 person

 2. I’ve been hearing some good things about this book – happy to see that you found the rep to be accurate! Recently I’ve been thinking about my sexuality as well because I don’t really have the urges to have sex, but also I’ve never been in a romantic relationship with anyone whatsoever so I don’t know if I would like it – I’ve been thinking that I’m demi but I’m also kinda okay not knowing for now. That song/clip was adorable!!

  Liked by 1 person

  1. I know those struggles very well! Honestly I’m so bad with romance in books that it often ruins a whole book for me, it happened to me with Children of Blood and Bone, because of the romance I kinda disliked the book while everyone else seem to love it. Surprisingly I loved it here, so maybe it’ll be for you too, who knows. And I can definitely relate to you know being 100% sure about it, this is why I prefer to say I’m rather on the ace specturm than going for something specific. Ahh thank you! I hoped it would fit the book’s mood!

   Liked by 1 person

   1. I like romance when it’s not all about the sex. I like cutesy couples and getting to know each other and just enjoying one another’s company, y’know? Which is why insta-love is sooooo annoying to me.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s